ورق استیل یا ورق ضد زنگ یکی از مقاطع فلزی بسیار مهم میباشد که به دلیل دارا بودن مقاومت بالا در برابر آسیب و خوردگی در تولید لوازم خانگی، وسایل دکوراتیو و همچنین بدنه خودرو کاربرد زیادی دارد. ورق استیل یکی از انواع ورقهای فولادی است که مواد اولیه آن آهن بوده و با اضافه شدن و ترکیب چند عنصر دیگر، خواص و کاربرد آن تغییر پیدا میکند و به ورق استیل تبدیل میشود. ورق استیل از ترکیب آهن، کربن، کروم و نیکل به وجود میآید که سبب میشود این محصول کارایی بسیار بالایی از خود نشان دهد. همچنین اضافه شدن عنصر مولیبدن به این ورق، مقاومت در برابر خوردگی ناشی از اسیدهای کاهنده را اضافه میکند. نکته جالبی که در این محصول وجود دارد این است که با تغییر درصد مولیبدن و کروم در ترکیبات آن میتوان موجب تنوع درکارایی این ورق در بخشهای مختلف صنعت شد. البته لازم به ذکر است که این تغییر در عناصر، بر قیمت ورق استیل بیتأثیر نخواهد بود. با توجه به درصد مختلف عناصر ذکر شده انواع ورق استیل تولید می شود. این گریدها بر طبق استاندارد های جهانی در چند سری گروه بندی می شوند که معروف ترین آن ها سری 300 و 400 می باشد. قیمت ورق استیل در گریدهای موجود سری 300 بدلیل درصد بالای نیکل در ریزساختار خود معمولا نسبت به سایر سری ها بالاتر می باشد.
در هنگام خرید ورقهای استیل به دلیل تنوع زیاد آن باید به نکاتی مانند مقاومت به خوردگی، خواص مکانیکی وحرارتی و موجودیت در بازار توجه نمود. همچنین ضخامت ورق استیل بر روی قیمت آن تاثیر میگذارد که از 0.3 تا 50 میلیمتر متغیر میباشد. مقاومت بالای ورق استیل در برابر خوردگی به دلیل تشکیل لایه اکسید کروم بر روی سطح آن است که از آن محافظت میکند. همچنین این لایه اگر دچار خط و خش شود میتواند خود را ترمیم کند.
انواع مختلفی از ورق استیل در بازار وجود دارد که سطح مقطع آنها با یکدیگر متفاوت می باشند، مثل: ورق مات ، ورق خشدار و ورق براق یا آینه ای. دسته بندی های مختلفی برای ورق ها تعریف شده است. یکی از این دسته بندی ها بر اساس خاصیت مغناطیسی موجود در ورق می باشد. بر این اساس ورق های استیل به دو دسته ی ورق بگیر و ورق نگیر تقسیم بندی می شود. استیل بگیر خاصیت مغناطیسی دارد و جذب آهنربا می شود ولی استیل نگیر خاصیت مغناطیسی ندارد و جذب آهنربا نمی شود. سری 200 و 300 استیل در دسته ی نگیر و سری 400 استیل در دسته ی بگیر قرار دارند.
ویژگیهای ورق استیل
ورق استیل یک ماده چندمنظوره و ضروری است که در صنایع مختلف از ساختوساز گرفته تا تولید مورد استفاده قرار میگیرند. برای درک واقعی پتانسیل این متریال، بررسی خواص و ویژگیهای آنها بسیار مهم است. اول از همه، ورقهای فولادی به دلیل استحکام و دوام استثنایی خود شناخته میشوند. این به دلیل خواص ذاتی فولاد مانند مقاومت کششی بالا و مقاومت در برابر تغییر شکل است. این ویژگیها باعث میشود ورقهای فولادی قادر به تحمل بارهای سنگین و شرایط شدید باشند و از یکپارچگی سازه در کاربردهای مختلف اطمینان دهند.
ورق های استیل مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی دارند و آنها را برای محیطهای بیرونی و دریایی مناسب میکند. وجود عناصر آلیاژی مانند کروم و نیکل، مقاومت فولاد را در برابر زنگزدگی و اکسیداسیون افزایش میدهد. این ویژگی تضمین میکند که ورق های استیل یکپارچگی و ظاهر خود را در طول زمان و حتی در شرایط سخت حفظ کنند.
یکی دیگر از ویژگیهای کلیدی ورق های استیل تطبیقپذیری از نظر ساخت و سفارشیسازی آنها است. این ورقهای را میتوان به راحتی برش و در اندازهها و پیکربندیهای مختلف شکل داد. ورق های استیل برای ساخت ساختمانها، ساخت ماشینآلات یا ایجاد طرحهای پیچیده ، انعطافپذیری مورد نیاز برای پروژههای مختلف را فراهم میکند.
ورقهای فولادی رسانایی حرارتی و هدایت الکتریکی عالی دارند. این خصوصیت آنها را برای کاربردهایی که نیاز به انتقال حرارت کارآمد یا هدایت الکتریکی دارند ایدهآل میکند. صنایعی مانند خودروسازی، هوافضا و الکترونیک از این خواص بهره میبرند و از ورق های استیل در رادیاتورها، مبدلهای حرارتی و قطعات الکتریکی استفاده میکنند.
با توجه به اینکه ورق های استنلس در انواع مختلفی تولید می شود، هر کدام دارای ویژگی های جداگانه ای هستند . اما به طور کلی مهم ترین ویژگی های ورق استیل عبارتند از: ضد زنگ بودن، تمیزکاری آسان، قابلیت پولیش شدن، قابل بازیافت، ظاهری جذاب و زیبا، بالا بون میزان سختی و استحکام، توانایی حفظ خواص در حرارت بالا، عمر طولانی، تنوع ظاهری، سطح صیقلی و صاف، قابلیت جوشکاری و ریختهگری خوب، خواص مکانیکی، هزینه نگهداری پایین و …
ابعاد ورق های استیل
ابعاد ورق استیل بسیار متفاوت و مختلف است که میبایست با توجه به کاربرد موردنظر، سایز ورق استیل را انتخاب کرد. این ورق ها در ابتدا به حالت رول می باشد و با برش زدن آن به حالت شیت تبدیل می شود و ورق های شیت با توجه به نیاز بازار در ابعاد زیر عرضه می شوند:
۱ × ۲ متر / ۱.۲5 × ۲.۵۰ متر / ۱.۲۲ × ۲.۴۴ متر / ۳ × ۱.۵ متر / ۱.۵ × ۶ متر / ۲ × ۶ متر
ورق های رول نیز دارای عرض های مختلفی هستند که عبارتند از : عرض 1000، 1250، 1500 سانتیمتر
تمامی این ابعاد در ضخامتهای مختلفی تولید میشوند که عرض آنها نیز به صورت ۱۰۰، ۱۲۵ و ۱۵۰ سانتیمتری است. لازم به ذکر است ورق استیل فابریک در اندازههای ۲۰۰ × ۱۰۰ سانتیمتر، ۲۵۰ × ۱۲۵ سانتیمتر و ۱۲۲ × ۲۴۴ سانتیمتری تولید میشود.
تفاوت قیمت ورق های استیل
قیمت ورق استیل به عوامل مختلفی بستگی دارد. اولین عامل مهم، نوع فولادی است که مورد استفاده قرار میگیرد. عامل دیگری که بر قیمت ورق فولاد تاثیر میگذارد، ضخامت آن است. ورق استیل با ضخامت بیشتر به طور معمول قیمت بالاتری دارد. از آنجایی که این ورق ها به دو صورت رول و شیت در بازار موجود می باشد، قیمت آنها با یکدیگر متفاوت است. ورق شیت قیمت بالاتری نسبت به ورق رول دارد اما اصلی ترین عامل تغییر قیمت ، آلیاژ ، ابعاد و ضخامت آن می باشد. همچنین، بازار و عرضه و تقاضای فولاد نیز میتواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین در برخی از مواقع، نوسانات قیمت را میتوان به تغییرات در نرخ ارز، هزینه حملونقل و هزینه تولید مرتبط با مواد اولیه نسبت داد.